torstai 12. helmikuuta 2015

Viina: Marskin ryyppy

Mannerheimilla oli tapana tarjota ruokailun alussa snapsi. Tapaan kuului että lasi oli ääriään myöten täynnä ja kunnia-asiana oli pitää käsi niin vakaana että juomaa ei läikkynyt yli. Jos joskus näin kävi, Marskilla oli tapana kysyä: "Eikö kastike olekaan hyvää kun kenraali kaataa siihen lisää mausteita?".

Alkuperäisen marskin ryypyn resepti oli seuraava:
  • 1 litra Rajamäen akvaviittia
  • 2 senttilitraa kuivaa vermuttia
  • 1 senttilitra giniä
Marskin ryyppy -tuotenimen on rekisteröinyt Mikkelin Klubi. Klubi luovutti tavaramerkin korvausta vastaan brittiläiselle Allied Domecq -yritykselle joka toi Marskin ryypyn taas Suomeen saataville 1995. Tuon jälkeen 2005 Klubi myi oikeudet ranskalaiselle Pernod Ricardille ja tämä edelleen juomaa koko ajan valmistaneelle kuopiolainen Lignell & Piispaselle jolla tuoteoikeudet Marskin ryyppyyn siis nykyisin ovat. Alkon tuotenumero on 000412 ja puolen litran pullo maksaa 21 €.

Pullo on pakattu juhlavaan pakkaukseen ja on itsessään tyylikkään näköinen:

Marskin ryyppy Mikkelin klubi - pullo ja pakkaus

No miltäs se sitten maistuu? Viinalta, tosin ei pelkältä kossulta tai vodkalta vaan mukana on pikantti maustesävähdys vermutin ja ginin suunnalta. Toimii parhaiten alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan snapsina, jääkylmänä ja esim. majuriylennystä itsenäisyyspäivänä juhlittaessa (sisäpiirin kommentti).

Ehdottomasti Marskin ryyppy pitää nauttia aperitiivina jos tarjolla on hänen lempiruokaansa Vorschmackia.

Arvomerkki: Hopeinen ampumamerkki.

Edit: Lisäsin aiheeseen sopivasti osuvan Fingerporin (copyright Pentti Jarla):

Fingerpori Marskin ryyppy - piri pintaan

Edit: Lisäsin toisenkin aiheeseen liittyvän Fingerporin (copyright edelleen Pentti Jarla):

Fingerpori- Otetaan Marskin snapsi



2 kommenttia:

  1. Tästähän puuhanurkasta on tulossa varsinainen Niksip-Pirkka....

    VastaaPoista
  2. Jep, näillä ohjeilla pystyy ryhtymään kypsäksi äijäksi ilman aiempaa kokemusta...

    VastaaPoista