Elokuvan näyttelijäkaarti on todella nimekäs: siihen kuuluvat mm. Steve McQueen, Charles Bronson, Richard Attenborough (eikä ole tässä luontoelokuvan selostajaäänenä), James Garner, James Coburn, David McCallum ja Gordon Jackson. Yhtään varsinaista naisroolia elokuvassa ei ole joten todellisesta äijäkamasta on kyse ja turhat vaivaannuttavat romanttiset kohtaukset on suosiolla skipattu.
Elokuva väittää pohjautuvansa tositarinaan jonka mukaan saksalaiset perustivat uuden pakovarman vankileirin liittoutuneiden ilmavoimien "pakoherkille" sotilaille. Vankien johtaja päättää käynnistää pakosuunnitelman jossa 250 vankia pakenisi kerralla. Elokuvan ensimmäinen puolikas on lähinnä komediatyylinen tarina tunnelien kaivamisesta ja vartijoiden jallittamisesta. Toinen puolikas taas kuvaa karkuun päässeiden pakomatkaa halki Saksan miehittämien alueiden.
Elokuvan uskottavuutta heikentää erikoistehosteiden alkeellisuuden (vuonna 1963 ei vielä juurikaan tietokonegrafiikkaa käytetty) lisäksi alkupuolikkaan pakovalmistelujen tehokkuus; vangit pyörittävät leirillä täysipainoista tehdasta jossa valmistavat mm. pukuja, laukkuja, passeja, kulkulupia, 100 metriä pitkän tunnelin jne. ja saksalaiset eivät huomaa mitään vaikka kyse on erikoisvarmasta vankileiristä. Kaikki nuo asiat saadaan piilotettua lautaparakkeihin joita todellisuudessa olisi säännöllisesti syynätty ja jopa availtu seiniä, lattioita ja kattoja. Kyse lienee tosin ainakin osittain elokuvataiteellisesta tehokeinosta; liittouduneiden fiksuudesta saksalaisiin nähden on rakennettu positiivinen vire elokuvaan.
Tuossa Saksan halki pakenemisessa mietityttämään jää kiinnijääneiden pakenijoiden kohtelu tosiasiallisesti. Sotavangit pakenevat erilaisissa siviilipuvuissa ja jopa väärennetyissä Saksan armeijan univormuissa. Ainakin toisen maailmansodan aikana tuo olisi tulkittu vakoilemiseksi ja kiinni jääneet olisi välittömästi teloitettu.
Liitän alle elokuvan alkuperäisen trailerin Youtubesta joka itse asiassa tiivistää varsin hyvin sen mistä elokuvassa on kyse.
Elokuvan alkuperäinen nimi on "The Great Escape" ja se löytyy Netflixistä täältä.
Elokuvalle pitäisi antaa armoa ajanhampaan aiheuttaman kulumisen vuoksi mutta en juonen ja sisällönkään osalta pysty kuitenkaan parempaan kuin Pronssiseen ampumamerkkiin taipumaan. Tuon kulttuurihistorian vuoksi elokuvan voi läpikatsoa; tosin haasteena on käsittämättömän pitkä kesto 2 tuntia 52 minuuttia!