lauantai 30. huhtikuuta 2016

Elokuva: Täällä taas (2015)

Katsoin Netflixistä (linkki tässä) varsin mielenkiintoisen elokuvan joka pohjautuu Timur Vermesin kirjaan "Er ist wieder da". Elokuvassa Hitler palaa nykypäivään bunkkeristaan, ajautuu media-alalle ja hänestä tulee tv- ja Internet-julkkis. Hitlerin ajama ajatusmalli ja teema, Kolmas Valtakunta, ei ole muuttunut miksikään 40-luvulta mutta ihmiset kuvittelevat hänen olevan koomikko joka näyttelee rooliaan hyvin ja tosissaan.

Alla elokuvan traileri Youtubesta:


Elokuvan idea ja käsikirjoitus on varsin kiinnostava saksalaiseksi elokuvaksi. "Perikadon" ja "Das Bootin" jälkeen niitä ei olekaan tullut suurelti katseltua mutta tätä suosittelen kyllä lämpimästi. Arvomerkiksi nasahtaa Hopeinen ampumamerkki.

Elokuvaan liittyy hyvin huolestuttava ilmiö: elokuvaa on kuvattu osin tosi-tv -pohjaisesti ts. Hitleriä esittänyt henkilö laukoo totuuksiaan mm. maahanmuuttajista, demokratiasta, Saksan nykytilasta ja toimenpiteistä joilla tuota korjataan jolloin kuvatut katukansalaiset ovat auliisti ja aidosti samaa mieltä hänen kanssaan vaikka kamera käy  ja kaikki menee filmille. Osa porukasta on jopa jo auliisti ja tosissaan mukana antamassa henkeään Saksan puolesta Hitlerin vanavedessä. Germaanien innostus sodankäyntiin ja elintilan kahmintaan on kyllä tunnettu ja havaittu mm. pari kertaa viime vuosisadan aikana huonoilla lopputuloksilla. Saksojen jako aikoinaan saattoi olla hyvinkin viisas liike tuosta näkökulmasta; saksalaiset eivät kummoista johtajaa tarvitse kun taas ollaan suur-Saksaa rakentamassa. Toivottavasti ei siinä harrastuksessa tarvitse olla mukana EU:n tai muun orgaanin nimissä... Vähän synkänpuoleiseksi meni arvio ja toivottavasti on virheellinen; tulevaisuus näyttää.

Laitetaan tähän alle kevennykseksi toinen Hitler -video jossa Aatulta on olut loppu. Kysehän on aina katastrofista kuten me kypsät heput tiedämme.. Lähteenä Youtube tässäkin.


Täällä taas -elokuvassa on muuten herkullisesti tyylitelty juuri tuolla Perikato -elokuvan kohtauksella; jopa käden tärinä ja silmälasien kohentelu on kopioitu. Täällä taas -elokuvassa tosin toimijana ei ole Hitler vaan televisioyhtiön toimitusjohtaja. Kohtaus löytyy elokuvasta kohdasta 1:31:19 .

Edit: Lisään tähän vielä promokuvan Konstantin Filmin sivuilta (http://www.constantin-film.de/kino/er-ist-wieder-da/) jossa Hitler ihmettelee hiirtä:
Er ist wieder da Hän on täällä taas Hitler ihmettelee hiirtä elokuva

Edit: 1930 -luvun NSDAP:n graafista ohjetta on esitelty Kyhepunussa täällä. Tuosta ohjeistuksesta näkyy hyvin kuinka ammattimaisesti natsipropagandaa hoidettiin tuolloin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti