maanantai 1. tammikuuta 2024

Kasarmimuonaa: Kylmäsavulohipiirakka

Piirakkaa pukkaa edelleen lupauksista huolimatta... Tällä kertaa Myllyn Paras -pohjalle kylmäsavulohen kera. Valmistin piirakan, kun näytti että savulohi jää syömättä. No ei jäänyt ainakaan piirakalla.

Ainekset:

  • 1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa, suolainen (380 g)
  • 200 g kylmäsavulohta suikaleina
  • 150 g juustoraastetta
  • 2 munaa
  • 1 dl (kevyt) ranskankermaa
  • 100 g paprikatuorejuustoa
  • 1 tl sitruunapippuria
  • 1-2 rkl tuoretta hienonnettua tilliä
  • paprikaa suikaleina

Valmistus:

  1. Levitä taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Levitä päälle osa lohisuikaleista ja juustoraaste.
  2. Sekoita muna, ranskankerma ja tuorejuusto sekä mausteet ja levitä vuokaan. Asettele päälle loput lohisuikaleet ruusukkeina ja paprikasuikaleet.
  3. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30-40 min kauniin väriseksi. Vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka, sitä pidempi paistoaika.
Hyvää tuli, mutta ei kuitenkaan vau-efektin arvoisesti. Reseptissä neuvottiin kokeilemaan samaa reseptiä katkarapujen kanssa ja pitänee jossain vaiheessa näin tehdäkin. Annan tässä vaiheessa arvomerkin Hopeinen ampumamerkki, mutta tarkennan tarvittaessa uuden valmistuksen tai katkarapujen myötä.

tiistai 26. joulukuuta 2023

Kasarmimuonaa: Västerbotten -piirakka

K-ruoka -sivustolta löytyi mielenkiintoinen ohje Västerbotten -piirakasta. Kyseessä on tuon nimiseen juustoon pohjautuva paistos, jota ruåtsalaiset suosivat erityisesti rapujuhlien yhteydessä. Wikipediassa lisää tietoa juustosta tästä.

Ainekset:

Taikina:

  • 125 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl vettä

Täyte:

  • 2 ps (à 150 g) Västerbottensost-juustoraastetta 
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl Pirkka vispikermaa
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria
Tarjoiluun:

  • 150 g smetanaa
  • 75 g muikunmätiä
  • hienonnettua ruohosipulia
Valmistus:

  1. Sekoita voi ja jauhot muruseokseksi. Lisää vesi ja sekoita notkeaksi taikinaksi
  2. Painele taikina piirakkavuokaan (Ø 24 cm). Pistele pohja haarukalla ja esipaista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Sekoita kananmunat ja kerma, lisää joukkoon juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Kaada juustoseos piirakkapohjan päälle vuokaan ja paista piirakkaa 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä piirakka ennen tarjoilua.
  5. Sekoita tarjoilua varten smetana, muikunmäti ja ruohosipuli keskenään. Kukin annostelee itse piirakanpalasen päälle.

Muutama kommentti:

  • Tein tällä kertaa taikinan itse käsin, vaikka yleensä suosin valmistaikinoita. Alussa meinasi usko loppua, kun kastike oli muruina ja vain ruokalusikallinen nestettä lisättiin. Lopulta kuitenkin generoitui toimivaksi taikinaksi ja hyvän makuiseksikin.
  • Esipaistaminen on välttämätöntä, jotta pohja ei jää raa'aksi.
  • Västerbotten -juustoraastetta löytyi yllättäen täältä periferiankin ruokakaupasta eli lienee kohtuullisen tunnettu lajike.
Juusto on varsin voimakasta ja omanmakuistaan. Silti hyvää oli ja aion valmistaa jatkossakin sopivaan tilaisuuteen. Annan tässä vaiheessa Hopeisen ampumamerkin arvosanaksi.

sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Kasarmimuonaa: Tonnikalavuoka

Törmäsin netissä surfatessa tonnikalareseptiin, jota kehuttiin hyväksi ja helpoksi valmistaa. Piti kokeilla. Kasarmimuonaksi menee uunin tarpeen vuoksi.

Ainekset:

  • 500 g haluamaasi pastaa
  • 125 g purjoa
  • 250-300 g miniluumutomaatteja
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 tlk (à 150/200 g) tonnikalaa öljyssä, MSC-sertifioitu
  • ¾ tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa, esimerkiksi Mutti
  • 1 dl vettä
  • 1 rasia (200 g) ruohosipuli tuorejuustoa
  • 2 rkl kapriksia
  • 1 pussi pizzajuusto raastetta (laitoin 150 grammaa)

Valmistus

  1. Aloita laittamalla pasta kiehumaan suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Anna pastan kypsyä pakkauksen ohjeiden mukaisesti.
  2. Pese purjo, halkaise se ja viipaloi se ohuiksi renkaiksi. Puolita miniluumutomaatit ja hienonna valkosipulin kynnet.
  3. Valuta tonnikalasäilykkeistä öljyä paistinpannulle ja paista siinä purjoa, tomaatteja ja valkosipulia pari minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta seos suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
  4. Lisää pannulle tomaattimurska, huuhtele tyhjä tölkki vedellä ja lisää vesi pannuun. Lisää myös tuorejuusto. Kuumenna seos ja sekoita huolellisesti, kunnes tuorejuusto on sulanut ja seos on tasaista.
  5. Kun pasta on kypsä, valuta se ja jätä hieman kosteaksi. Kaada suureen uunivuokaan (noin 30 x 20 cm).
  6. Sekoita pastan joukkoon tomaattiseos, tonnikala liemineen, kaprikset ja 2/3 juustoraasteesta. Varo sekoittamasta liian voimakkaasti, jotta ainekset pysyvät koossa ja paistos säilyy mehevänä.
  7. Ripottele paistoksen päälle loppu juustoraaste.
  8. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista tonnikalapaistosta uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Muutama kommentti:

  • Annos on suuri: tuosta riittää ainakin kuudelle hengelle. Ainakin kokeilutilanteessa on järkevää tehdä puolikas annos, jotta ei koko viikkoa tarvitse järsiä...
  • Juustoa voisi olla pinnalle enemmänkin ja vuoka malliltaan laakea: ruskistunut pitsajuusto antaa muonalle hyvää sivumakua.

Ei kovin suuri elämys ollut tämä muona: varsin pliisuksi jäi kokemus. Ehkä lisämaustamisella ja esim. kapristen määrää lisäämällä tuosta olisi tullut kelvollinen muona. Annan tälle arvomerkiksi Pronssinen ampumamerkki täytesanoin "kyllähän tuota nälkäänsä syö".

sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Kasarmimuonaa: Valkosipuli-chiliravut

Luetteloin tämän ruoan kasarmimuonaksi, vaikka valmistukseen ei tarvita edes liettä, uunista puhumattakaan. Kenttäolosuhteissa ollaan hieman "kitumassa", joten katkarapu-tapas ei oikein istu teemaan...

Alkuperäinen resepti on yhteishyvästä ja alla:

Ainekset:

  • 180 g (1 ps) isoja katkarapuja (pakaste)
  • 50 g (1/2 prk) paahdettua valkosipulia & chiliä öljyssä
  • 1 ruukku korianteria tai lehtipersiljaa
  • 1 kpl lime
  • 1/4 tl suolaa

Lime-aiolikastike

  • 150 g (1 prk) ranskankermaa
  • 1/2 dl majoneesia
  • 1 kpl lime
  • 1 kpl pieni valkosipulinkynsi
  • ripaus suolaa

Halutessasi

  • punaista chiliä

Valmistus:

  1. Pane katkaravut sulamaan kylmään veteen pusseineen noin 30 minuutiksi. Valuta ravut.
  2. Siirrä ravut kulhoon ja kääntele paahdettu valkosipuli ja chili sekaan. Hienonna korianterin tai persiljan lehdet, jätä muutama lehti koristeluun. Purista limen mehu (2 rkl). Kääntele kaikki ainekset kulhossa ja anna rapujen marinoitua vähintään 30 minuuttia. Kääntele rapuja kerran marinoitumisen aikana.
  3. Laita ranskankerma ja majoneesi kulhoon. Pese lime, raasta kuori (1 tl) ja purista mehu (1 rkl). Kuori ja raasta valkosipuli. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  4. Koristele ravut halutessasi yrtin lehdillä ja chilirenkailla. Tarjoa chili-valkosipuliravut limeaiolin kanssa.

Muutama kommentti:

  • Reseptissä oli vinkkinä: "Valmista katkaravut pannulla alkupalaksi uudenvuodenaaton juhliin. Kuumenna paahdettu valkosipuli ja chili pannulla. Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut pannulle. Paista miedolla lämmöllä käännellen noin minuutti. Viimeistele katkaravut limenmehulla ja hienonnetulla yrtillä. Tarjoa limeaiolin ja patongin kanssa." Eli voisi lämmittääkin noita rapuja.
  • Annosten syöminen aiheutti vähän ihmettelyä, kun ohjetta ei siitä ollut. Käytännössä leipädippi osoittautui toimivaksi malliksi eli rapua, sen kastiketta ja majoneesia leivän kulmaan.
Erittäin maukasta oli ja voin lämpimästi suositella. Saman tien Kultainen ampumamerkki.

keskiviikko 11. lokakuuta 2023

Kirja: C.S.Forester : Saattuehävittäjä - ei isbn -numeroa

Lukaisin läpi C.S. Foresterin kirjoittaman merisodankäynnin klassikon. Kirjan painovuosi on 1957 ja silloin ei vielä ISBN- numeroita ainakaan kyseisessä teoksessa käytetty.

C.S. Forester on itselle nuoruudesta tuttu Hornblower -sarjasta, jonka voisi lukaista harrastuksen vuoksi uudelleenkin. Monet nuoruuden kirjat ovat luettavissa uudelleen aikuisena ja vielä paremmin toimivina. Klassinen esimerkki on Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, joka koulussa oli pakkopullaa, mutta aikuisena luettuna loistava seikkailu- ja eräromaani.

Saattuehävittäjä kertoo nimensä mukaisesti Toisen maailmansodan aikaisesta laivasaattueesta, jota yhdysvaltalainen hävittäjä tukialuksineen suojaa yli Atlantin. Keskiössä on hävittäjän päällikkö komentajakapteeni George Krause, jonka toimintaa, tilannetta ja ajatuksia kirjassa seurataan.

Kirjan mukaan hävittäjän päällikön tehtävä on suorastaan helvetillistä: Krause pysyy laivan komentosillalla yhtäjaksoisesti päivätolkulla nukkumatta, syömättä ja käymättä edes wc:ssä. Tämä kuvataan lisäksi normaaliksi ja vaadituksi toimintamalliksi laivan päälliköltä. Lieköhän tuo totta? Luulisi, että jo viime sodan aikaan olisi ymmärretty väsymystilan vaikutus päätöksentekoon ja rakennettu järjestelmä, jolla päällikkökin pääsisi välillä lepäämään.

Taistelukohtaukset liittyvät luonnollisesti sukellusveneiden hyökkäyksiin ja näiltä osin kirja on pitkälti sukulaisielu Nicholas Monsarratin Julma meri -kirjalle, joka on esitelty Kyhepunussa tässä linkissä. Saattuehävittäjässä on enemmän painotusta filosofisella ja psykologisella pohdiskelussa verrattuna Julma meri -kirjan suoraviivaisempaan toimintakuvaukseen.

Suosittelen kirjan lukemista alan harrastajille vanhastavasta kielestä ja synkkäsävyisestä sisällöstä huolimatta. Arvomerkiksi annan kuitenkin vain Pronssisen ampumamerkin.

lauantai 27. toukokuuta 2023

Kasarmimuonaa: Poropiirakka

 Taas yksi piirakkaresepti jemmaan tänne Internetin syövereihin... Resepti löytyy Myllyn Paras -sivustolta ja oli siellä nimeltään "Paavon poropiirakka".

Ainekset:

  • 1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa, suolainen (380 g)
  • ½ purjosipulia
  • 1 prk säilykepersikoita (n. 300 g)
  • 200 g kylmäsavupororouhetta
  • 1 pkt (250 g) savuporosulatejuustoa
  • 1½ dl ranskankermaa
  • 1 muna
  • 1½ tl mustapippuria
  • 1 dl ruohosipulia silputtuna

Valmistus:

  1. Ota taikina huoneenlämpöön noin puolta tuntia ennen leipomista. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo. Valuta persikat liemestään ja viipaloi.
  2. Painele taikina pyöreän piirakkavuoan (Ø noin 25 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä päälle pororouhe, hienonnettu purjo ja persikkaviipaleet. Sekoita juustosta, ranskankermasta ja munasta tasainen seos. Mausta seos ja kaada täytteiden päälle.
  3. Paista piirakkaa 200 astetta noin 30 minuuttia. Tarjoa lisänä raikasta salaattia.

Erittäin hyvä piirakka tästä tuli: poro ja persikka täydentävät toisiaan suolainen-makea -kombinaatiolla. Suolaisuutta on tosin vähän liikaakin eikä suolaa missään nimessä kannata ainakaan lisätä. Reseptin kommenteissa ehdotettiin, että savuporosulatejuuston sijaan käytettäisiin maustamatonta sulatejuustoa, joka todennäköisesti olisi vähempisuolaista.

Joka tapauksessa on niin hyvää, että saa Kultaisen ampumamerkin.

sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Kenttämuonalista

Laitan tänne Internetin ikuiseen jemmaan kenttämuonalistan ostoslistoineen kun sitä aina säännöllisin väliajoin joutuu etsimään. Listassa on seitsemän päivän taistelumuona-annokset. Idea on ns. soturidieettimallinen eli aamulla syödään puuroa, päivällä kevyesti ja illalla ankara illallinen. Reseptit on valittu siten että uunia ei valmistukseen tarvita, kun sellaista ei useinkaan kenttäolosuhteissa löydy.

HUOM! Muonia ei ole tarkoitettu selässä kannettavaksi vaelluksella vaan ne edellyttävät kuljetusta mekanisoidulla ajoneuvolla, koska annosten paino/energiasuhdetta ei ole optimoitu eikä pakkaustekniikasta välitetä.

Määriä säädetään nuppiluvun mukaan.

Perusaamupala:
  • 1 valmispuuro ja mehukeittoa
  • 2 leipää (= 1 kaksiosainen ruispala), levite, leikkele ja juusto
  • kahvi ja korppu

Maastolounas:
  • 1 lämminkuppi tai nuudeli
  • 4 leipää, levite, leikkele, juusto
  • mehua juomiseksi
Lisäenergiaksi maastoon suklaata tai pähkinöitä.

Illallisruokalista ohjeineen:

Päivä 1: Kanakeitto. Tästä löytyy oma tarina Kyhepunusta tästä linkistä.
  • Kanasuikaleita paistetaan kattilan pohjalla. Maustetaan suolalla kevyesti, siirretään syrjään.
  • Paistetaan hieman pakastekasviksia samassa kattilassa voissa.
  • Lisätään vettä pari desiä ja kanaliemikuutio sekä kanapalat.
  • Lisätään Koskenlaskijajuustopaketti.
  • Keitetään välillä hämmentäen jotta ei kärähdä pohjaan. Ohennetaan tarvittaessa kermalla tai vedellä.
Päivä 2 v1: Pihvit naudasta tai possusta ja perunat
  • Leikataan pihvit ulkofileestä tai sopivasta naudanpalasta.
  • Ruskistetaan paistinpannulla. Maustetaan suolalla ja mustapippurilla.
  • Lämmitetään valmiskastike. Kaadetaan kastike pihvien päälle ja annetaan hautua vähän aikaa.
  • Keitetään ohessa perunat. Huomioidaan perunoiden määrässä pyttipannu, jos päivän 3 optiota ei käytetä.
Päivä 2 v2: Leivitetty possunleike ja muussi
  • Valmistellaan sekä leikkeleet, muussi että kastiketarvikkeet käsille. Ruoanlaitto tapahtuu nopeasti.
  • Aletaan paistaa possunleikkeitä pannulla tai uunissa. Uunia preferoidaan, jos sellainen löytyy: leikkeen päällä oleva leivitys palaa helposti pohjaan paistinpannulla, mutta onnistuu uunissa hyvin. Pannulla tehtäessä on syytä käyttää miedompaa lämpöä, mutta samalla on myös tarkastettava, että leikkeet ovat läpeensä kypsiä esim. halkaisemalla yksi testiksi.
  • Keitetään vesi ja lisätään sen sekaan pottumuussijauhe ohjeen mukaan. Laitetaan voinokare ja sekoitetaan.
  • Lämmitetään kastike ohjeen mukaan.
Päivä 3: Jauhelihakastike ja perunat (optio edelliselle lyhyemmässä listassa)
  • Ruskistetaan jauheliha ja hienonnettu sipuli voissa pannulla. Ripotellaan joukkoon vehnäjauho. ja paistetaan muutama minuutti.
  • Murennetaan päälle liemikuutio ja lisätään vesi ja pippurit. Sekoitetaan tasaiseksi ja kiehautetaan.
  • Lisätään ruokakerma ja keitetään 5 min.
  • Keitetään ohessa perunat. Perunoita keitetään sen verran enemmän että riittää pyttipannullekin.
Päivä 4: Pyttipannu. Myös tästä löytyy oma artikkeli tästä linkistä.
  • Paistetaan perunat voissa.
  • Ruskistetaan amerikanpekoni ja yhdistetään perunoihin.
  • Lisätään pannulle makkarat, lihapullat ja mahdolliset päivän 2 jäännökset pihveistä.
  • Kypsennetään ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla.
  • Lisätään lopuksi maustekerma.
  • Paistetaan lisukkeeksi kananmunat ja sipulit.
Päivä 5: Kana ja riisi. 
  • Kanasuikaleita paistetaan pannulla. Maustetaan suolalla ja tarvittaessa mustapippurilla.
  • Lisätään paprikasuikaleet.
  • Lisätään maustettua sulatejuustoa (esim. sipuli tai pippuri) sopiva määrä. HUOM! Tässä kannattaa huomata kanan mahdollinen marinadi joka tyypillisesti on aika voimakasmakuista ja voi riidellä sulatejuuston maun kanssa. Viisainta olisi ottaa naturel -kanasuikaleita jos löytyy.
  • Ohennetaan kermalla.
  • Keitetään samalla pikariisi, kestää vain 3 minuuttia.
Päivä 6: Makaroni ja lihapullat
  • Keitetään makaronit kattilassa. Maustetaan suolalla.
  • Lämmitetään tölkkilihapullat toisessa kattilassa. Maustetaan sinapilla.
  • Sotketaan ainekset keskenään.
Päivä 7: Hernekeitto
  • Siivutetaan palviliha.
  • Kuumennetaan tölkkihernekeitot kattilassa ja mukana tuo palviliha.
  • Silputaan sipulia astiaan lisukkeeksi.
  • Ranskankerma myös pöytään.
  • Tarvittaessa vielä sinappia mausteeksi.
Yllä esitetyssä päiväjärjestyksessä on pyritty huomioimaan elintarvikkeiden säilyvyys kenttäolosuhteissa, joka voi olla haasteellinen varsinkin kesällä ja alkusyksystä.

Ostettavat elintarvikkeet 

Perustarvikkeet:
  • lämminkuppi tai nuudeli
  • annospuuro 
  • mehukeitto
  • leipä: esim. Ruispalapussissa on 12 "tuplaa" -> riittää yhdelle miehelle kolmeksi päiväksi.
  • leikkele
  • levite
  • voi
  • juusto
  • kahvipaketti
  • sokeria kahville (tarvittaessa)
  • kahvimaito/kerma (tarvittaessa)
  • mahdolliset tee tai kaakao
  • korppupussi
  • ryynimakkara
  • Mehukatti tai vastaava tiivistemehu
  • saunaoluet
  • sinappi
  • suolakurkku (esim. etikkaversio) = salaatti...
  • suklaa tai muu energialisä
Kanakeitto:
  • kana/broilerisuikaleet tai -palaset (mieluiten natural ja jos marinoitu niin mieto)
  • Koskenlaskija - sulatejuusto, haluttaessa maustettu
  • pakastekasvikset, esim. peruna-purjo ja keittokasvikset käy hyvin
  • kerma 
Pihvi ja perunat (v1):
  • porsaan ulkofile tms. josta pihvit voi leikata
  • valmiskastike, esim. punaviini tai pippuri
  • perunat
Leivitetty porsaanleike (v2):
  • valmis leivitetty porsaanleike ("wieninleike") tyhjiöpakkauksessa. Kaksi per henkilö.
  • perunamuussijauhe
  • valmiskastike, esim. bearnaise
Jauhelihakastike ja perunat:
  • jauheliha
  • sipuli
  • vehnäjauhoja (pari ruokalusikallista riittää)
  • lihaliemikuutio
  • ruokakerma
  • perunat
Pyttipannu:
  • perunat (kasassa pysyvää lajiketta)
  • ryynimakkara, hätätapauksessa myös grilli- tms. "makkara" käy
  • valmislihapullat muovirasiassa
  • amerikanpekoni
  • sipuli tai pari
  • kermaa, myös valmiiksi maustettu esim. sipuli- tai pippurimaku käy
  • kananmunia
Kana ja riisi:
  • kana/broilerisuikaleet (mieluiten natural ja jos marinoitu niin mieto)
  • paprika
  • maustettu sulatejuusto
  • kerma
  • pikariisi
Makaroni ja lihapullat:
  • makaronipussi
  • lihapullatölkki tai pari
Hernekeitto:
  • hernekeittotölkki tai pari
  • palviliha
  • sipuli
  • ranskankerma
Edellä mainittujen lisäksi voi harkita jälkiruuaksi esim. lettuja ja mansikkahilloa; onnistuu kypsiltäkin hepuilta valmisaineksista. Samoin hedelmäsalaatti toimii ja löytyy tölkeissä.

Edit 15.8.2021: Lisäsin seitsemänneksi päiväksi jauhelihakastikkeen kokeilujen pohjalta. Tuota voi käyttää vaihtoehtona pihville tarvittaessa.

Edit 21.5.2023: Lisäsin kakkospäivälle vaihdoehdoksi valmiin possunleikkeen. On helppo ja nopea valmistaa ja maistuu hyvältä. Syytä syödä listan alkupäässä, jos ei ole kylmäketjun toimivuudesta takeita.

maanantai 1. toukokuuta 2023

Kasarmimuonaa: Katkarapukasari

Yhteishyvä -lehdessä oli mielenkiintoinen resepti katkaravuista. Kuten aiemminkin todettu, allekirjoittanut on mieltynyt kyseisiin otuksiin ruoanvalmistuksessa ja sen vuoksi tämäkin resepti listoille ilmeni. Taas kerran voisi kyse olla kenttämuonasta, koska uunia ei tarvita, mutta katkaravut eivät edelleenkään istu kunnolla maastotoiminnan logistiikkaan.

Ainekset:

  • 2 pussia (á 180 g) pakastekatkarapuja
  • 4 rkl öljyä
  • 5-6 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 dl valkoviiniä tai omenamehua
  • 1 kalaliemikuutio
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 0,5 tl sokeria
  • 0,5 tl chilirouhetta
  • 3 rkl tillisilppua
Valmistus:
  1. Sulata katkaravut.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulit ja tomaatiipyree. Kuumenna pari minuuttia sekoittaen.
  3. Lisää tomaattimurska, ketsuppi, viini/mehu, liemikuutio ja sitruunamehu. Mausta suolalla, pippurilla, sokerilla ja chilillä. Anna kiehua hiljalleen 20 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
  4. Lisää katkaravut ja kuumenna, mutta älä keitä jotta ravut eivät sitkisty.
  5. Koristele tillillä ja tarjoa patongin kanssa.
Muutama kommentti:
  • Reseptissä on outoa kolmen lajin tomaatti: pyree, murska ja ketsuppi. Lienee kuitenkin perusteltua.
  • Valkosipulia olen alkanut viime aikoina ottamaan suoraan tölkistä: Valkoliekki valmistaa kätevää säilykettä. HUOM! Ei maksettu mainos!
  • Reseptissä vinkattiin, että tuotoksen voi jakaa jo valmiiksi pieniin annosastioihin ja kuumentaa juuri ennen tarjoilua 200 asteisessa uunissa. Tämä voisi olla käytännöllinen tapa esim. kypsä heppu -illanistujaisissa: ei pääse oluet lämpenemään kasaria odotellessa.
Maukasta ja toimivaa tuli. Annan jopa Kultaisen ampumamerkin ja tulen tätä säännöllisesti valmistamaan sopivissa tilaisuuksissa.