torstai 18. helmikuuta 2016

Kypsän hepun supersankari: Deadpool (2016)

Olen ollut hieman huolissani itsestäni kun nykyisin niin muodikkaat supersankarit eivät oikein innosta; eivät perinteiset Batmanit, Supermanit tai Spidermanit eivätkä myöskään uuden genren Marvell-tyypit tyyliin Vihreä lyhty tai Kapteeni Amerikka. Mietiskelin jo että olenko liian vanha, kyyninen tai tyhmä (todennäköisesti vastaus on: näitä kaikkia) innostumaan supersankaribuumista. Mutta sitten löytyi Kypsälle hepulle sopiva super(anti)sankari: Deadpool!

Menin elokuvatrailerin houkuttelemana katsomaan ao. elokuvan jossa Ryan Reynolds on pääosissa ja täytyy sanoa että oli käymisen arvoinen. Deadpoolin hahmo on sillä tavalla kyyninen antisankari että se viehättää kypsän hepun sisäistä maailmaa. Deadpool lienee kypsä heppu itsekin.

Elokuvassa on aivan loistavaa sanailukomiikkaa ja tyylikkäästi överiksi vedettyjä toimintakohtauksia. Komiikan ymmärtämistä helpottaisi supersankaritietämys koska aika monessa one-linerissä viitataan "Marvel-maailman" hahmoihin tai tapahtumiin. Vähemmänkin perille olevalle kuitenkin naurettavaa riittää.  Juonta ei elokuvassa tietenkään käytännössä ole mutta se ei toimintaa haittaa, päinvastoin.

Jatko-osaa elokuvalle pedataan ja odotetaan. Jopa Deadpool itse kommentoi: ""You’re still here? It’s over. Go home! Oh, you’re expecting a teaser for Deadpool 2. Well, we don’t have that kind of money. What are you expecting? Sam Jackson showing up in an eyepatch and a saucy little leather number? Go!" Jatko-osissa on omat vaaransa: kuten esim. Rambossa tai Rockyssä numeroimaton on paras, numero 2 siedettävä ja kolmosesta eteenpäin p..aa..

Tähän elokuvaan liittyy termi Neljännen seinän rikkominen. Elokuvissa ja teatterissa näyttelijöiden ja katsojien välissä on kuvitteellinen "neljäs seinä" jonka läpi esiintyjä ei näe vaikka yleisö näkeekin. Neljännen seinän rikkomisessa esiintyjä puhuu suoraan katsojille ja näin tiedostaa olevansa ei-reaalimaailmassa ja hahmona elokuvassa tai näytelmässä. Pienimuotoisesti tätä harrastivat mm. Roger Moore Bond-vilkaisuineen ja Harrison Ford Salaisen aarteen metsästäjässä. Deadpoolissa juuri neljännen seinän rikkominen mahdollistaa todella loistavan sanailukomiikan.

Elokuvan traileri Youtubesta alla:



Tälle elokuvalle myönnän ehdottomasti Kultaisen ampumamerkin ja suosittelen lämpimästi katsomaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti