lauantai 24. marraskuuta 2018

Kasarmimuonaa: Jauhelihapannari

Soppa365:stä löytyi taas kokeiltavaksi yksi resepti eli jauhelihapannari. Idea on simppeli: tehdään suolainen pannukakku, läträtään sen päälle täyte ja kääritään rullaksi. Onnistui helposti ja maistui hyvältä.

Ainekset:

Pannukakku:
  •  6 dl maitoa
  •  1 tl suolaa
  •  3 dl vehnäjauhoja
  •  3 kananmunaa
  •  ½ dl öljyä
Täyte:
  •  1 pieni sipuli
  •  1 pieni paprika
  •  400 g jauhelihaa
  •  2-3 rkl vehnäjauhoja
  •  1 prk kermaviiliä (200 g)
  •  1-2 rkl yrttimaustesekoitusta
  •  suolaa
Päälle:
  •  juustoraastetta
Valmistus:
  1.  Levitä reilunkokoinen arkki leivinpaperia uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Sekoita maito, suola ja jauhot kulhossa. Vatkaa munat sekaan ja lopuksi öljy (käytin rypsiöljyä).
  3. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista pannukakkua 20–30 minuuttia (paistoin 27 minuuttia) uunin keskitasolla. Kumoa pannari puhtaalle leivinpaperille ja jäähdytä.
  4. Kuori ja silppua sipuli hienoksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele paprika pieneksi.
  5. Ruskista jauheliha, sipuli ja paprika. Sekoita loput aineet sekaan. Alenna lieden lämpö pienelle ja sekoittele täytettä sen verran, että täytteestä tulee sakeaa ja puuromaista.
  6. Levitä täyte pannukakun päälle ja rullaa pannari napakaksi rullaksi.
  7. Kuorruta rulla juustoraasteella ja laita uunin ylätasolle vielä noin kymmeneksi minuutiksi, kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin.
Edit: Testasin tämän pannarin kylmää meksikonserkkua. Löytyy tästä linkistä Kyhepunusta.

sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Elokuva: The Ballad of Buster Scruggs (2018)

Netflixiin on tullut otsikon mainitsema Coenin veljesten aivan loistava teos. Linkki Netflixiin löytyy tästä ja IMBD:hen tästä.

Elokuva ajoittuu Villin lännen rajaseutuaikaan ja se koostuu kuudesta erillisestä tarinasta. Kaikki tarinat ovat taattua Coenin poikien tavaraa: hyvin mustalla tavalla esitettyä huumoria. Näyttelijätkin ovat kärkipään porukkaa alkaen mm. Liam Neesonista.

Elokuvaa on mielenkiintoista verrata toisen (tai tässä tapauksessa kolmannen) nykyelokuvan suuruuden Quentin Tarantinon Hateful Eightiin (Kyhepunu linkki tässä). Tarantinokin käyttää elokuvissaan absurdeja ja osittan jopa humoristisiksikin käsitettävissä olevia elementtejä, mutta hyvin paljon enemmän vakavissaan hän teoksissaan on.

Alla vielä Youtubesta löytyvä virallinen traileri:


Ehdottomasti suosittelen katsomaan ja rätkäisen vieläpä saman tien Kultaisen arvomerkin!

tiistai 13. marraskuuta 2018

Kirja: Antti Tuuri: Mannerheimin-ristin ritarit - ISBN 978-952-299-009-9

Lukaisinpahan kyseisen teoksen läpi. Pakko on sanoa että nyt on Tuuri mennyt siitä missä aita on matalin. Asia on hyvin tärkeä mutta asian käsittely velttoa ja leväperäistä.

Kirjassa on esitelty kaikki 191 Mannerheim-ristin ritaria lyhyinä muutaman sivun tarinoina. Lisäksi tekstit on suurelta osin lainattu kunniamerkin myöntämisperusteista ja vain hieman sanamuotoa muunnellen lisätty samaisen perustelun yläpuolelle! Tämän lisäksi on vain kerrottu muutamalla lauseella ritareiden sodan jälkeisistä vaiheista ja siinä kaikki.

En suosittele lukemista ja erityisesti kiellän ostamasta teosta: Tuuri ja vastaavat "rahastajat" saattaisivat kokea ostopäätöksen kannustuksena. Ritareista löytyy parempaakin tekstiä jonka eteen on myös nähty edes hieman vaivaa. Tämä on money-for-nothing -kamaa.

Arvomerkki: "Kolmas palkinto - ei mitään"

maanantai 12. marraskuuta 2018

Sotakalustoa: USS Pennsylvania

Youtubesta (copyright siis siellä) löytyi mielenkiintoinen dokumenttipätkä, joka käsittelee Yhdysvaltojen laivaston suurinta sukellusvenettä USS Pennsylvaniaa. Laite on varsin vaikuttava ilmestys ja aivan toista luokkaa mm. asumismukavuudeltaan verrattuna esimerkiksi Das Boot -elokuvan veneeseen tai Toisen maailmansodan aikaiseen amerikanveneeseen USS Pampanitoon.  Vene kuuluu Ohio -luokkaan josta löytyy suomenkielellä lisätietoa tästä wikipedialinkistä. Veneestä itsestään ei suomeksi ole tekstiä mutta englanninkielisestä wikistä löytyy tämä sivu.

Videopätkä löytyy alla olevasta ikkunasta:


Muutamia nostoja tuosta tappokoneesta:

  • Alus pystyy pysyttelemään sukelluksissa yli 6 kuukautta. Se tekee tarvitsemansa hapen ja puhtaan veden ydinreaktorinsa avulla suoraan merivedestä. Pullonkaulaksi tulee miehistön tarvitsema ravinto.
  • Polttoaineen kesto ei myöskään rajoita suorituskykyä: alusta ei ole dokumentin mukaan tankattu kertaakaan käyttöönoton jälkeen, siis vuodesta 1989. Ensimmäisessä ydinsukellusveneessä Nautiluksessa polttoaineeksi riitti 4 kiloa uraania, jolla se voi matkustaa yli 100 000 kilometriä. USS Pennsylvanian reaktori on paljon kehittyneempi Nautiluksen vastaavasta ja sen teknisiä tietoja ei dokumentissa kerrottu.
  • Aluksessa on 24 Trident -ydinohjusta. Dokumentin mukaan pelkästään tässä aluksessa olevat ohjukset ovat tuhoisampia (destructive) kuin kaikki molemmissa maailmansodissa yhteensä pudotetut pommit! Ja tämä tulivoima on Donalt Ä. Trumpin peukalon alla. Hieman huolestuttavaa...
Dokumentti on katsomisen arvoinen ja antaa mielenkiintoisen kuvan siitä, mitä ydinsukellusveneellä työskentely ja eläminen on. Venäjällä homma lienee kertaluokkaa askeetisempaa mutta vastaavaa kalustoa heiltäkin löytyy: maailman suurin vielä palveluksessa oleva sukellusvene on venäläinen Typhoon -luokan Dmitri Donskoi.

sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Kasarmimuonaa: Juustomakaroni

Toisaalla täällä Kyhepunussa esiteltiin Moskovan pata (linkki tässä) joten tasapuolisuuden vuoksi on syytä esitellä myös "ameriikkalainen kansallisruoka". Ja sehän on tunnetusti juustomakaronit eli Mac and Cheese:

Ainekset:
  • 400g makaronia kuivana
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl maitoa
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 150g cheddaria
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 1/2 tl sokeria
  • 1 rkl korppujauhoja päälle
Valmistus:
  1. Keitä makaroni kypsäksi reilusti suolatussa vedessä. Kaada vedet pois ja anna höyrytä hetki.
  2. Makaronin kiehuessa sulata voita kattilassa ja sekoita siihen vehnäjauhoja. Vispaa maito sekaan ja kiehauta nopeasti. Mausta valkopippurilla, suolalla ja sokerilla. Sulata cheddar sekaan ja jätä juustokastike jäähtymään.
  3. Sekoita ainekset, kaada uunivuokaan ja ripottele korppujauhoja päälle.
  4. Gratinoi juustomakaroni 250C uunissa vartin verran. Varo ettei kärähdä. Anna jäähtyä uunin jälkeen vartti.

Alkuperäisessä reseptissä (copyright reservitaivast.fi) oli kastikkeeseen laitettavan määrä peräti 1 ruokalusikallinen mutta havaitsin tuon 1 teelusikallisen riittävän. Lisäksi keitin makaronit ohjeen mukaisesti 1 tl suolavedessä.

Samaisessa reseptitaivaassa neuvottiin että eväästä tulee ruokaisampaa kun sekaan laittaa pekonia tai kinkkua. Tuota ei tullut vielä kokeiltua.

Ihan kelvollista tuli mutta kyllä tässä kohtaa veli venäläinen voittaa 10-0. Tosin Moskovan padan valmistuskin on kertaluokkaa suurempi spektaakkeli ja ruokalajinakin se kuuluu pääruokiin kun juustomakaroni on lähinnä sivutuotetta tai lounasmättöä.

perjantai 2. marraskuuta 2018

Sotakalustoa: T-34-85

Youtubesta osui taasen silmiin mielenkiintoinen tankkidokumentti, joka käsitteli Neuvostoliittolaista T-34-85 -vaunua. Kyseistä vaunua kutsuttiin Suomessa "pitkäputkiseksi Sotkaksi", kun taas sen aiempi versio T-34-76 oli se oikea "Sotka". Vaunusta löytyy lisää tietoa wikipedia-artikkelista tästä linkistä.

Dokumentti koostuu kahdesta jaksosta joista ensimmäisessä tarkastellaan vaunua ulkopuolelta:


Ja jälkimmäisestä sisältä:


Copyright videoissa Youtuben mukaan.

Kuten juontaja asian ilmaisee (ja moittiikin), vaunu on karkeaa tekoa eikä siinä juurikaan ole mietitty miehistön "työskentelyergonomiaa". Siitä huolimatta (tai siitä johtuen) kyseessä on kuitenkin eräs eniten valmistettu vaunu maailmassa ja myös erittäin menestyksekäs viime maailmansodassa. Venäläinen osaa  tiukan paikan tullen tehdä muutakin kuin sinkkiämpäreitä...