maanantai 23. helmikuuta 2015

Zombivarautumista vielä

Jatkan sen verran tuota zombiaiheista pohdiskelua että mikähän olisi hyvä kulmarauta lähitaisteluhätävaraksi? Perusvarustus siis oli haulikko ja kaksi miekkaa mutta varuilta olisi hyvä olla vielä lyhyt, nopea ja tehokas tuliase lyömäetäisyydeltä tuonne 10-15 metriin asti josta zombin päähän vielä hyvin osuu.

Jos tärkeimmäksi kriteeriksi otetaan teho, eräs vahva suosikki olisi amerikkalaisten suunnittelema ja israelilaisten valmistama Desert Eagle jota saa jopa kaliiberissa .50 Action Express. Tuolla lähtee zombilta laakista "henki" ts. toimintakyky, voisi jopa lainata Dirty Harry -veijaria joka veikeästi totesi "... would blow your head clean off...", tosin tuolloin vain .44 Magnumista jolla kaliiberilla Desert Eaglen myös saa jos sattuu nostalgikko olemaan. Desert Eaglen erikoisuus on sen toimintamekanismi: se on kaasumäntätoiminen kuten esim. rynnäkkökivääri ja tuosta syystä sitä pidetään luotettavana samoin kuin vähän energiaa tuhlaavana. Alla kuva ao. mutkasta wikipediasta lainattuna:


Desert Eaglen heikkous on patruunakapasiteetti: lippaaseen mahtuu vain 7 noita .50 jöötiä.

Toinen hyvä perusvaihtoehto olisi klassinen Colt M1911 jota on käytössä koeteltu jo tuosta vuodesta 1911 alkaen mm. parissa maailmansodassa ja muutamassa muussakin pienemmässä rähinässä. Luotettavuus on valttia postapokalyptisessa maailmassa jossa aseeseen ei varaosia saa... Kaliiberi .45ACP joita aseeseen mahtuu 7+1 eli varsin vähän taas. Alla kuva taas wikipediasta:

Oma mieltymykseni saattaisi johtaa jopa yllättävään valintaan eli Vz. 61 Škorpioniin. Ase on/oli saatavissa vain pienemmillä kaliibereille järeimmän ollessa 9x19 mm mutta vahvuutena on kapasiteetti jopa 20 patruunaa ja kyky ampua tarvittaessa sarjatulta. Tuo jälkimmäinen voisi olla tiukassa paikassa hyödyllinen. Pitelin asetta kädessäni Asekoulussa Kokkolassa vuonna 1985 ja se vaikutti varsin pätevältä työkalulta. Harmi ettei ampumaan päästy - edes tauluja zombeista puhumattakaan. Kuva alla:


Vaikea valintapulma on kyseessä. Muitakin hyviä ehdokkaita löytyy esim. legendaarinen Jati-Matic jos sellaisen sattuisi käsiinsä saamaan tai perus-Uzi. Näkisin kuitenkin yhdellä kädellä käsiteltävyyden, luotettavuuden ja kannettavuuden olevan kriittisiä arviointiperusteita. Myös ampumatarvikkeiden keveys on tärkeää: tyypillisesti zombimaailmassa kannetaan koko omaisuutta mukana ja repussahan on jo ennestään vaihtokalsareiden ja hammasharjan lisäksi kaksi miekkaa, haulikko ja siihen vähintään 100 patruunaa... Tästäkin pisteet siis Skorpionille.




perjantai 20. helmikuuta 2015

Elokuva: The Last Days on Mars (2013)

Zombit ovat havaintojeni mukaan jatkuvasti yleistyvä ongelma. Tällä kertaa niihin tutustutaan Marsissa. Ihmiskunta on perustanut sinne siirtokunnan ja kuinka ollakaan, yllättäen osa porukasta alkaa muuttua zombeiksi juuri viimeisenä päivänä ennen kotiin paluuta. No, kotiinpalureissu menee sitten häneksi aika totaalisesti, verta lentää ja ei-zombeja syödään. Juonesta ei tuon enempää mutta peruskauraksi voisi sanoa scifi-horror-zombi -linjalla.

Zombit sinällään ovat hyvinkin mielenkiintoisia otuksia vaikka en niitä täysin sympaattisiksi sanoisikaan. Lajeja on monenlaisia; ääripäissä ovat hitaat zombit jotka ovat ongelma lähinnä isoina massoina ja toisessa päässä nopeat zombit joista osa kiipeilee sisäkattoja pää alaspäin ja näkee pimeässä. Jälkimmäiset ovatkin sitten oikea riesa ja vitsaus. Tässä esitellyn elokuvan zombit ovat tuolta väliltä mutta ehkä poikkeuksellisen älykkäitä kun osaavat mm. käyttää ilmalukkoja siirtokunnassa.

Zombien lajista huolimatta niiden käsittelyyn on kaksi peruskeinoa: 1) kuula kalloon tai 2) pää irti ruumiista. Näin ollen suosittelen varautumista joko luotettavalla haulikolla  tai erittäin terävällä miekalla. Haulikon luotettavuus on syytä varmistaa; mikään ei ole paskamaisempaa kuin syöttöhäiriö kun zombilauma ryntää päälle. Siksi suosituksena voi esittää esim. Franchi Spas-15 asetta joka toimii sekä pumppu- että puoliautomaattitoiminteisena: hätätilassa voit repiä etutukista uusia jöötejä putkeen kun automaattilataus ei toimi. Alla kuva tuolta wikipediasta:


Ehkä näppärämpi on kuitenkin miekka: riittävän pitkä jotta zombi ei pääse puremaetäisyydelle ja riittävän terävä jotta pää irtoaa kertapyyhkäisyllä. Miekan jumiminen zombin kaulanikamien väliin voisi olla huono juttu ja johtaa jopa kyseisen epäonnistuneen miekkamiehen siirtymiseen ao. kerhon jäseneksi. Todennäköisesti kätevin olisi japanilaistyylinen kahden käden "Katana"tai yhden käden "Wakizashi" joiden terävyydessä ei yleensä ole moitteen sijaa. Yhden käden miekka olisi näppärämpi ahtaissa tiloissa toimittaessa. Alla kuvia taas wikipediasta, Katana yllä ja Wakizashi alla:



Viisainta lienee varautua kuitenkin varmuuden vuoksi sekä haulikolla, kahdella miekalla että sopivalla kulmaraudalla tulevaa zombiongelmaa varten. Ja elokuva- ja televisiosarjatarjonnasta päätellen varautuminen on syytä aloittaa pian, ongelma voi olla kirjaimellisesti ovella minä päivänä tahansa!

Elokuvalle arvomerkiksi antaisin "Pronssisen ampumamerkin". Ei säväyttänyt mutta ei tyystin syvältäkään ollut. Ajankuluksi voisin suositella katsottavan.

torstai 19. helmikuuta 2015

Kirja: Hannu Järvinen: Ritaripartion sissi, Myllyaho Suomussalmi 2010

Kaukopartioista on kirjoitettu varsin paljon suomalaisessa sotakirjallisuudessa. Niissä onkin sellaista tekemisen meininkiä, taitoa ja rohkeutta kuvauksien perusteella. Sain käsiini "Ritaripartion sissi"- nimisen kirjan viikko pari sitten. Kirja kertoo Väinö Järvisestä, joka palveli Mannerheim ristiritari n:o 79 Penttilän sisseissä.
Kainuulainen Väinö kirjasi sodan jälkeen omat kokemukset muistiinpanoiksi ja lopulta lähisukulainen kirjoitti niiden pohjalta ko. kirjan.

Kirjassa on mukavasti tuotu myös muisteluina toisiakin Väinön tekemiä matkoja vihollisen selustaan, mutta päätarina on mukaansa tempaava. Toki samantyylisiä on siis paljon toisten kirjoittajien kirjoittamina.
Yksi erikoisuus tällä Kuutsjärven aseman tuhoamismatkalla on. Aiheena se on varmasti suomalaisessa sotakirjallisuudessa vieras, mutta tunnetumpi mm. englantilaisissa laivastosotakirjoissa. Mukana siis on rakkaus! Ja sehän meille kypsille hepuille sopii.
Englantilaisissa laivastosotakirjoissa rakkaustarina ovat vähän kuin pakollinen paha (miksi niitä pitää olla?), koska ne ovat jotenkin tekaistun tuntuisia, ja rakkauden kohteena useinmiten on jokin amiraalin tytär tai vastaava.

Plataanpas tähän opukseen. Sissit tekevät sen mitä heille tehtäväksi on annettu, ja saavat vielä kolme vankia mukaansa. Yksi näistä on nuori nainen, johon tarinamme Väinö ihastuu, ja viimein ymmärtää rakastavansa tätä Mashaa. Ei ole mitään hunajainen kuvaus, vaan jopa realistisen tuntuinen kaikkine kirjallisine sanakäänteineen. Tulee sellainen olo, että nyt siinä on suomalainen mies, joka ottaa sen minkä tarvitsee, eikä kyse ole pakottamisesta yms. Ja onhan tässä varsinainen nyanssi, jos tietää miten vihollisvankeihin rakastumisia siedettiin tuolloin Suomen armeijassa. Ja sen verran voin myös tässä paljastaa, ettei kyseessä ole Stalin tai edes venäläisen komissaarin sukulaistyttö....

Jos on kyllästynyt noissa laivastosotakirjoissa rakkausjuttuihin, niin kannattaa lukea tämä kirja. Jonkin verran erilaisia ovat tunnettujen tekijöiden Shakespearen ja Kiven jälkeläiset kirjailijoina. Ja vielä... miksi juuri laivastosotakirjoissa Englannissa halutaan kirjoittaa hempeitä rakkausjuttuja (itse ohitan ne lukematta)...?

Arvomerkki: pronssinen, hopeinen vai kultainen ampumamerkki? Lue itse ja päätä sitten metalli!


tiistai 17. helmikuuta 2015

Elokuva: Kirjeitä Iwo Jimalta (2006)

Tässä elokuvassa ei esiintynyt sitä kiroamaani ameriikkalaista paatosta vaikka Clint Eastwoodin ohjaama onkin. Vaikuttava teos, hyvin oli tuotu esiin tuon taistelun turhuus ja järjettömyys. Iwo Jiman taistelussa kaatui 18000 japanilaista ja lähes 27000 amerikkalaista. Sodan kulun kannalta tuolla ei kuitenkaan ollut käytännön merkitystä.

Elokuvaan on saatu hyvin tuota esille japanilaisen yhteiskunnan yltiönationalistinen militarismi ja sen tulokset: kaatuminen viimeiseen mieheen ei ollut vaihtoehto vaan ainoa mahdollinen lopputulos. Järjettömimmillään tämä on kohtauksessa jossa japanilaiset räjäyttelevät itseään luolassa käsikranaateilla kun heidän päällikkönsä on todennut että peli on pelattu. Ehkä olisi edes hieman järkevämpää yrittää niitä amerikkalaisia räjäytellä?

Ehkä konkreettisin tulema Iwo Jimasta oli Hirosiman ja Nagasakin hävittäminen. Amerikkalaisille kävi selväksi miten työlästä ja miten paljon ihmishenkiä vaatisi maihinnousu Japanin emäsaarille. Niinpä atomipommin käyttö muuttuikin rationaaliseksi vaihtoehdoksi ja tämä maksoikin sitten n. 150000 ihmisen hengen noissa iskuissa välittömästi ja säteilysairauksina vielä lisää.

Olisi mielenkiintoista tietää että onko japanilaisista saatu tuolloin vallinnut järjetön aatteellisuus kitkettyä pois? Kovastihan siellä on töitä tehty asian eteen toisen maailmansodan jälkeen, laitettu maa polvilleen ja valvottu varustautumista tarkkaan. Toisaalta ao. alueen isoin ongelma ei liene Japani vaan Kiina ja siinä vieressä vielä riesana Pohjois-Korea..

Elokuva on hyvin ohjattu ja täytyy nostaa hattua Clintille; kauas on mies tullut spagettiwesternien pääosista joissa tosin oli myöskin pätevin kaikista.

Arvomerkki: Kultainen ampumamerkki.

Alla aiheeseen liittyen amerikkalaisen sotakuvaajan Joe Rosenthalin vuonna 1945 ottama kuuluisa valokuva "Iwo Jiman lipunnosto". Ilmeisesti lavastettu otos mutta silti erittäin tunnettu ja hyvin symbolinen otos.



Edit: Linkki elokuvaan Netflixissä löytyy tästä.

maanantai 16. helmikuuta 2015

Pari dokumenttiteosta Ilomantsin mottitaisteluista

Useimille lienevät jatkosodan torjuntavoitot Tali-Ihantalassa, Viipurinlahdella, Äyräpää-Vuosalmella ja Nietjärvellä tuttuja, mutta viimeisimmäksi tärkeäksi voitoksi on luettava Ilomantsin mottitaistelut. Mottitaisteluissa lyötiin kaksi venäläisdivisioonaa kenraali Raappanan johdolla. Ensinnäkin on sanottava lukemieni teosten perusteella, että meillä oli varsin aikaansa edelläoleva taktikko johdossa elikkä Mannerheim. Sotahulluksi häntä ei voida lukea, koskapa saksalaisten maanitteluista huolimatta hän ei lähtenyt mihinkään älyttömään mukaan, vaan pyrki järkevällä tavalla pitämään suhteellisuuden mukana "paraatimarssilla Uraliin". Karjalankannaksella vauhti loppui vanhaan rajaan lhes kokonaan, Ylempänä karjalan kunnailla taas edettiin jonkin verran pidemmälle, mutta vain siksi, että aluetta olisi helpompi puolustaa. mm. Srokkaan Muurmannin radan itäpuoleista rataa hän ei lähtenyt katkomaan saksalaisten pyynnöistä huolimatta. ja mikä tärkeintä, näillä väsyttävillä taktiikoilla suhteessa saksalaisiin säästettiin suomalaissotilaiden verta ja henkiä myöhempiä vastoinkäymisiä varten. Muutamia suomalaisia kenraaleja oli, jotka olisivat mielellään lähteneet saksalaisten huokutteluihin mukaan mm. Talvela ja Airo.
Vuoden 1944 kesä näytti, että onneksi heidän taktiikoita ei toteutettu.

1. Kirja_ Erik Appel: Ilomantsin taistelu: elokuu 1994, SCHILDTS&SÖDERSTRÖMS 2012
2. Kirja_ Matti Koskimaa: Karhumäestä Ilomantsiin, WSOY 2000

Molemmat kirjat siis kertovat omalta osaltaan Ilomantsin taisteluista. Erik Appel keskittyy kenraalimajuri "korpikenraali" Erkki Raappanaan ja hänen ratkaisuihin tarkemmin. Vanha sotaratsu oli tottunut sotimaan korpimaastoissa, ja hän oli oivallinen venäläisten pysäyttäjä Ilomantsissa.
Matti Koskenmaa vastaavasti kuvaa tilannetta laajemmin ja tarkemmalla pohjustuksella, mikä ja miten Ilomantsin mottitaisteluihin päädyttiin.
Yhteistä on II Armeijakunnan kenraalimajuri Einar Mäkisen järkevä taktikointi ja Raappanan johtamiseen jättämä johtamisenvapaus. Siis Armeijakunnan komentaja luotti täysin alaisiinsa, ja erityisesti Raappanaan.
Maaselän kannakselta Mannerheim joutui ottamaan kovasti vahvistuksia Karjalankannakselle, kun se alkoi pettää. Onneksi venäläiset eivät ymmärtäneet aloittaa hyökkäystään Maaselässä samaan aikaan eli 10.6.1944, vaan 20.6. Näin onnistui tärkeimmän suunnan, Karjalankannaksen, vahvistaminen. Nyt näkyy myös kenr. Mäkisen pelisilmä. Kesäkuussa 16 päivänä II armeijakunta sai käskyn alkaa vetäytyä viivyttäen kohti Suomen rajaa, ja samalla irrottaa Karjalankannakselle 6 divisioona. Sen Mäkinen antoi siten, että 6 divisioona jalkaväkirykmentti 33 ei lähtenyt, vaan tilalle lähti 1 Divisioonan jalkaväkirykmentti 35, joka oli nopeammin ja helpommin irrotettavissa Karjalankannakselle. Mäkinen näki siis kokonaisuuden kesästä 1944, ja näin antoi ratkaisevan panoksen tärkeämmälle sotatantereelle.
Siis II armeijakunta alkoi perääntymisen venäläisten edestä. Venäläiset olivat oppineet suomalaisten käyttämät taktiikat eli korpien ja soitten kautta saarrostukset, mutta onneksi niissä todettiin vieläkin puutteita, ja osittain saarrostuksia oli lyötävissä korpitaisteluissa. 21. prikaatin viivytystaisteluja kuvaa Appel sensaatiomaisiksi. Vaikka kyseessä oli vetäytyminen, niin prikaati antoi aikaa, ja kulutti venäläisten voimia koko matkansa ajan, tosin kuluen itsekin. Vetäytyminen päättyi sitten, kun oli tultu riittävän lähelle Ilomantsia ja yli Suomen rajan. Raappana teki nopeat suunnitelmat, ja uhkarohkeat. Voimatasapaino oli jalkaväen osalta lähes tasoissa, kun Raappanan vastatoimenpiteet alkoivat. Sotamateriaali olikin sitten toinen juttu. Sitä naapurilla riitti. Lisäksi venäläisille pyrki koko ajan tulemaan apua sydänmailta. Siis kaksi venäläistä divisioonaa tuli 21. prikaatin ja muiden suomalaisten perässä idästä ja pohjoispuolelta pyrkien katkaisemaan reitin rajalle. Raappanalla oli vastassaan kaksi divisioonaa em. ilmansuunnissa. Lieneekö ollut venäläisten tarkoitus yhdistyä ennen Ilomantsia, ja tulla sitä kautta Suomeen, koska Ilomantsista avautui useisiin suuntiin hyvä tiestö mm. Karjalankannaksella taistelevien joukkojen selustaan. Raappana komensi joukkoja iskemään pohjoissuunnasta tulleen venäläisdivisioonan selustaan nopeilla iskuilla ja liikkeellä. Samanaikaisesti idän suunnalta tulevaa divisioonaa alettiin hiillostaa etelästäpäin. Hurjin ratkaisu lienee kuitenkin, ja uhkarohkein, että Raappana teki joukkoillaan rajun iskun näiden kahden divisioonan väliin. Ennen pitkää taistelut johtivat siihen, että molemmat divisioonat olivat enemmän tai vähemmän moteissa, pienissä tai suurissa. Toki venäläiset pääsivät osittain karkuun eli tavoite saarrostaa ja tuhota ko. divisioonat ei täysin onnistunut, mutta lyötyjä ne olivat. Raskas kalusto pääsääntöisesti jäi suomalaisten käsiin. Näin vielä kerran Stalin sai nähdä, että vielä Suomen poika iskee, ja kalliiksi tulee jos maa aiotaan vallata.
Olen tässä varsin suorasukaisesti ohittanut varmasti järkyttävän määrän suomalaisia ja venäläisiä joukko-osastoja sekä vielä suuremman määrän taktisia kuvioita, mutta päämääränä onkin tuoda esiin em. kirjoissa kerrottujen mottitaistelujen merkityksen Suomen rauhanneuvotteluissa. Jäiväthän mottitaistelut viimeiseksi torjuntavoitoksi ennen rauhaa. Näilläkin torjuntavoitoilla oli osaltaan painoarvoa raskaan rauhan tulemiseen ehkä hiukan nopeammin.
Eihän sitä passaa toisaalta kertoa ihan kaikkea, jotta kirjojen lukeminen omatoimisestikin olisi järkevää. Tiedä häntä, vaikka noissa kirjoissa  olisikin toisenlainen loppu kuin historia meille kertoo, ja Raappana olisikin saarrostanut koko Neuvostoliiton! Lue itse, voiko noin olla tapahtunut?




torstai 12. helmikuuta 2015

Viina: Marskin ryyppy

Mannerheimilla oli tapana tarjota ruokailun alussa snapsi. Tapaan kuului että lasi oli ääriään myöten täynnä ja kunnia-asiana oli pitää käsi niin vakaana että juomaa ei läikkynyt yli. Jos joskus näin kävi, Marskilla oli tapana kysyä: "Eikö kastike olekaan hyvää kun kenraali kaataa siihen lisää mausteita?".

Alkuperäisen marskin ryypyn resepti oli seuraava:
  • 1 litra Rajamäen akvaviittia
  • 2 senttilitraa kuivaa vermuttia
  • 1 senttilitra giniä
Marskin ryyppy -tuotenimen on rekisteröinyt Mikkelin Klubi. Klubi luovutti tavaramerkin korvausta vastaan brittiläiselle Allied Domecq -yritykselle joka toi Marskin ryypyn taas Suomeen saataville 1995. Tuon jälkeen 2005 Klubi myi oikeudet ranskalaiselle Pernod Ricardille ja tämä edelleen juomaa koko ajan valmistaneelle kuopiolainen Lignell & Piispaselle jolla tuoteoikeudet Marskin ryyppyyn siis nykyisin ovat. Alkon tuotenumero on 000412 ja puolen litran pullo maksaa 21 €.

Pullo on pakattu juhlavaan pakkaukseen ja on itsessään tyylikkään näköinen:

Marskin ryyppy Mikkelin klubi - pullo ja pakkaus

No miltäs se sitten maistuu? Viinalta, tosin ei pelkältä kossulta tai vodkalta vaan mukana on pikantti maustesävähdys vermutin ja ginin suunnalta. Toimii parhaiten alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan snapsina, jääkylmänä ja esim. majuriylennystä itsenäisyyspäivänä juhlittaessa (sisäpiirin kommentti).

Ehdottomasti Marskin ryyppy pitää nauttia aperitiivina jos tarjolla on hänen lempiruokaansa Vorschmackia.

Arvomerkki: Hopeinen ampumamerkki.

Edit: Lisäsin aiheeseen sopivasti osuvan Fingerporin (copyright Pentti Jarla):

Fingerpori Marskin ryyppy - piri pintaan

Edit: Lisäsin toisenkin aiheeseen liittyvän Fingerporin (copyright edelleen Pentti Jarla):

Fingerpori- Otetaan Marskin snapsi



keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Kirja: Alex Kershaw: Dachaun vapauttaja - ISBN 978-951-20-9696-1

Huono tuuri jatkuu lukukokemusten osalta. Ostin kyseisen pokkarin lentoasemalta ajankulukseni kansikuvan ja takakannen tekstin perusteella. Ei olisi kannattanut.. Takakannen tekstistä olisi pitänyt huomata kirjoittajan tausta eli historiantutkija Alex Kershaw: sellainen teos juuri onkin eli kuivahko historiantutkielma sinällään kiintoisasta aiheesta. Kirjan luonteesta kertoo hyvin teoksen lopusta löytyvä 32 -sivuinen lähdeluettelo. Taustatyö on siis huolella tehty mutta vahingossa unohdettu fiilis lisätä mukaan..

Kirja kertoo Felix Sparks -nimisestä yhdysvaltalaisupseerista ja hänen sotaretkesetään Euroopassa. Mies yksikköineen teki neljä maihinnousua Italiaan ja Ranskaan (ei kuitenkaan ollut D-Dayssa mukana), eteni Saksaan ja lopulta vapautti siellä Dachaun keskitysleirin.

Kirja on sinällään huolellisesti kirjoitettu mutta siitä puuttuu kaikenlainen eläytyminen ja tarinallinen kokemus. Tosipohjaisen elämäkerrankin voi kirjoittaa kiinnostavasti mutta tässä ei nyt onnistunut... En suosittele luettavaksi muutoin kuin kaiken muun lukemisen puuttuessa.

Arvomerkki: Pronssinen ampumamerkki

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Kiitoksia kutsusta

Noin... nyt sitten minustakin tuli.. Kiitos WillieRokan...bloggaaja. Tämä on aivan uutta. En ole ennen asiaan vihkiytynyt, mutta eiköhän se tästä.
Koska tätä saattaa lukea joku muukin, lienee paikallaan valaista tätä nimimerkkiäni ihan vähän. Se on kunnian osoitus isälleni. RjP4 oli yksikkö, jossa hän laittoi venäläisiä "lättyyn" vuoden 1944 torjuntataisteluissa Ilomantsin seuduilla. Eipä tästä tarkemmin juuri nyt... jossain vaiheessa ehkä lisää.

Rajavartija.Rjp4

lauantai 7. helmikuuta 2015

Elokuva: Hurrikaani (1980)

Englanninkielinen nimi The Final Countdown kuvaa elokuvan sisältöä yhtä vähän kuin suomenkielinenkin väännös.

Perusidea on kiintoisa: "moderni" (siis vuoden 1980 mittapuussa) lentotukialus USS Nimitz siirtyy aikareiän kautta vuoteen 1941 Pearl Harbourin lähistöllä. Japanihan hyökkäsi sinne 7.12.1941.

Aiheesta olisi saanut kunnollisen räiskinnän: Nimitzin kalustolla olisi pystynyt helposti paitsi niittaamaan alas suurimman osan japanilaisten lentokoneista mutta myös tuhoamaan totaalisesti heidän laivastonsa. Sodan ja historian kulku olisi muuttunut täysin toisenlaiseksi mutta kun ei... Kelvollista räiskintää ei heru vaan turhanpäiväistä filosofointia aikaparadoksista: mitä tapahtuu jos aikamatkustaja murhaa oman isoisänsä? Silloinhan hän ei voi syntyä joten myöskään murhaa ei tapahdu.

Mitenkähän olisi muuten toiminut Hornettien lämpöhakuiset ohjukset Zeroja vastaan? Elokuvassa yksi tuhotaan ohjuksella mutta tosiasiassahan Zero on mäntämoottorisena varsin "kylmä" ts. ohjus ei välttämättä lukittuisi siihen lainkaan.

Erikoistehosteiden jne kehitys on johtanut siihen että elokuva on osittain jopa säälittävä eikä ainakaan mikään mestariteos.

Arvomerkki: "Pronssinen ampumamerkki"

keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Kenttämuona: Makkaranyytti

Kenttämuona joka on etukäteen valmisteltavissa "kasarmioloissa".

Tarvikkeet:
  • Alumiinifolio
  • Leivinpaperi
  • Perunoita
  • Sipulia
  • Makkara (ryynimakkara mieluiten, grillimakkara käy hätätilassa)
  • Juusto
  • Sinappi
  • Sipuli
  • Mustapippuri
  • (Olut)
Valmistusohje:
  1. Otetaan reilu pala alumiinifoliota rullalta ja levitetään sen päälle vastaavankokoinen leivinpaperipalanen.
  2. Kuorituista perunoista viilletään mahdollisimman ohuita siivuja. Ohuita koska sitten kypsyvät helpommin. Laitetaan keskelle leivinpaperia. Laitetaan suolaa ja mustapippuria.
  3. Sipulit kuoritaan ja leikellään siivuja. Laitetaan perunoiden päälle.
  4. Makkarat leikellään palasiksi ja laitetaan sipuleiden päälle. Laitetaan sinappia päälle.
  5. Juusto laitetaan ylimmäksi.
  6. Kootaan paketti nyytiksi. Halutessa lorautetaan olutta nyytin sisään. Huom! Tämä ei oikein toimi jos nyytti valmistetaan etukäteen koska olut tahtoo vuotaa ulos nyytistä.
Paisto-ohje:
  1. Tehdään nuotio.
  2. Nyytit nuotioon ja annetaan olla X aikaa. X löydetään avaamalla silloin tällöin yhtä koenyyttiä ja maistamalla perunoita jotka kypsyvät hitaimmin.
  3. Kun perunat ovat kypsät, nostetaan nyytit pois nuotiosta ja syödään.